Kesehatan

Bersihkan Wajahmu Dengan Perawatan Spot Treactiv Cystic Acne

Tretinoin dan adapalene sangat buruk diserap, tetapi tertentu telah mencadangkan kesan karsinogen di trimester pertama. Data menyelidiki hubungan antara ibu topikal berkesan pendedahan di trimester pertama mengandung dan yang buruk kehamilan hasil terhad. Sistematik kajian kajian pengamatan mendapati bahawa pendedahan itu tidak muncul untuk meningkatkan risiko yang teruk cacat lahir, keguguran, lahir mati, kelahiran prematur atau berat lahir rendah. Begitu juga, dalam studi menyelidiki kesan topikal retinoids ketika hamil, tidak ada janin membahayakan ditemukan di trimester kedua dan ketiga.

Ubat ini adalah satu-satunya obat yang campur tangan dalam semua tiga menyebabkan jerawat. Ia sering dapat menghilangkan lebih teruk jerawat yang tidak menjawab untuk rawatan lain. Ia boleh menyebabkan kecacatan kelahiran yang teruk dan TIDAK harus diambil oleh seorang wanita yang sedang hamil atau siapa yang tidak menggunakan kontrasepsi. Beberapa kajian mencadangkan bahawa menggunakan telah dikaitkan dengan peningkatan risiko kemurungan, bunuh diri, dan penyakit radang usus.

Permohonan hanya untuk terjejas mengurangkan risiko mencerahkan warna kulit biasa, tetapi bisa membawa untuk sementara cincin diringankan kulit sekitar hyperpigmented kawasan. Hydroquinone umumnya diterima dengan baik; sampingan kesan-kesan yang biasanya lembut( contohnya iritasi kulit) dan berlaku apabila digunakan pada yang lebih tinggi daripada yang dicadangkan kepekatan 4%. Paling persiapan mengandungi pengawet natrium metabisulfite, yang telah dikaitkan dengan kes yang jarang alergi reaksi, termasuk anafilaksis teruk asma kepahitan dalam individu yang mudah. Dalam kes yang sangat jarang berlaku, kerap dan tidak wajar tinggi-dos hydroquinone telah dikaitkan dengan penyakit sistemik dikenali sebagai luaran ochronosis . Clascoterone adalah topikal antiandrogen yang telah menunjukkan keberhasilan dalam rawatan jerawat di lelaki dan wanita dan telah diluluskan untuk klinis gunakan untuk ini petunjuk pada bulan ogos 2020. Ia tidak menunjukkan sistemik atau penyerapan berkaitan antiandrogenic kesan sampingan.

Ia dikenali yang retinoids membawa ke lebih cepat peningkatan dalam postinflammatory pigmentasi. Jerawat vulgaris pesakit, bahkan orang-orang dengan kulit yang berminyak, harus melembabkan untuk menyokong kulit halangan kelembapan, seperti kulit halangan disfungsi boleh menyumbang untuk jerawat. Pelembab, terutama ceramides-mengandungi pelembab, sebagai terapi tambahan yang sangat berguna untuk kering kulit dan kegatalan, yang sering hasil dari jerawat topikal rawatan. Studi menunjukkan bahwa ceramides-mengandungi pelembab yang penting untuk maklumat kulit peduli, mereka meningkatkan kepatuhan untuk jerawat terapi dan melengkapi ada jerawat terapi.

Bagaimanapun, sejak jarang kerosakan disebabkan oleh topikal retinoids tidak terkecuali, mereka tidak disarankan untuk menggunakan semasa mengandung kerana berterusan kebimbangan keselamatan. Retinoids yang disarankan pada mengandung termasuk topikal berkesan tazarotene dan mulut retinoids isotretinoin dan acitretin . Dalam wanita, menggunakan digabungkan pengendalian kelahiran pil boleh memperbaiki jerawat. Mereka bekerja dengan mengurangkan produksi hormon androgen oleh ovariumnya dan mengurangkan bebas dan oleh itu biologi aktif androgen pecahan, yang mana memimpin untuk mengurangkan mengasingkan pengeluaran kulit dan, akibatnya, mengurangkan keseriusan dari jerawat.

Bagaimanapun, mereka jarang digunakan untuk merawat pasien dengan jerawat, kerana maklumat pada keberkesanannya adalah sedikit. Penisilin dan cephalosporin boleh digunakan sebagai alternatif untuk tradisional antibiotik ubat-ubatan, terutama ketika hamil atau untuk alergi untuk kelas lain antibiotik rawatan (Zaenglein et al., 2016). Efek samping termasuk risiko hipersensitif reaksi dari yang sederhana dadah wabak untuk anafilaksis dan gangguan pencernaan (iaitu, mual, diare, dan perut kembung dan rasa tidak selesa; Zaenglein et al., 2016). Dos yang dicadangkan untuk amoxicillin adalah 250 mg dua kali sehari sehingga 500 mg tiga kali sehari.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also
Close
Back to top button